De vier gouden regels om veilig en slim te beleggenverstandig beleggen 4 regelsJe wil beleggen, maar niet het risico lopen dat jouw zuurverdiende kapitaal in rook opgaat. Logisch! Leef daarom in ieder geval de vier gouden regels na die we op deze pagina gaan bespreken. Veilig beleggen hoeft namelijk niet ingewikkeld te zijn. Om je nog verder te helpen, raden we je aan om – nadat je de gouden regels hebt geleerd – ons stappenplan te downloaden (onderaan deze pagina). Met ons stappenplan leer je hoe je in vier stappen zorgeloos, slim en toch veilig kunt gaan beleggen. Het gaat tenslotte om jouw kapitaal!

Regel 1: Schakel emoties uit om veiliger te beleggen

Als je gaat beleggen schakel dan de emoties hebzucht en angst uit. Het grote nadeel van deze emoties is dat ‘rationeel handelen’ (lees verstandig/veilig beleggen) op de achtergrond raakt. Ik zal aan de hand van een waargebeurd verhaal uitleggen wat hier de gevolgen van kunnen zijn:

Tijdens de internetbubbel, die van 1997 tot het voorjaar van 2000 duurde, liep het aandeel KPN maar liefst 800% op! Er waren heel veel beleggers die meegezogen werden in deze euforie en een groot aantal mensen heeft toen, gedreven door hebzucht, zelfs zijn hypotheek verhoogd om deze turbomotor te voeden. Vele beleggers dachten dat ze toen slim aan het beleggen waren…

Bij deze sterk stijgende koersen keek de belegger dan ook, als het even kon, twee keer per uur op teletekst of internet om te zien hoe goed het met zijn aandeel KPN ging. De top werd bereikt op 10 maart 2000. Een week later was het aandeel 16% lager, twee weken later kelderde het aandeel nog eens met 25%.

Hoewel de belegger slim was geweest om in aandelen van KPN te beleggen, had hij niet nagedacht over hoe hij moest handelen als het ineens minder goed zou gaan. Het gedrag van de belegger veranderde daardoor snel van euforisch en hebzuchtig naar ontkennend en angstig. ‘De belegger’ deed echter niks. Hij was niet in staat een rationele beslissing te nemen. De slimme belegger die in 1997 instapte had toen nog met 360% winst kunnen uitstappen. De meeste beleggers waren echter emotioneel verbonden met het KPN aandeel en konden niet accepteren dat zij fout zaten. Het gevolg? Op 11 september 2001 keek men naar een verlies van 71% doordat angst de belegger had weerhouden om verkoop beslissingen te nemen.

Naast het uitschakelen van je emoties is de tweede gouden regel, het hebben van een gedegen beleggingsplan, van cruciaal belang als je veilig wilt gaan beleggen.

Regel 2: Wees slim en stel een beleggingsplan op als je gaat beleggen

Veel mensen starten met beleggen zonder een doordacht plan. Het is echter slim om – voordat je start met beleggen – een gedegen beleggingsplan op te stellen. Alvorens dit te doen, dien je de volgende 3 vragen te beantwoorden:

Beleggingsplan

 • Wat is het doel van het beleggingsplan? (bijvoorbeeld: pensioen, kapitaalbehoud etc.)
 • Hoeveel tijd heb ik om dit te realiseren?
 • Welk risico kan ik nemen? (bijvoorbeeld: maximaal 20% verlies in een jaar)

Door deze drie vragen te beantwoorden, kan je eenvoudig al heel wat nadelige beslissingen voorkomen. Hierdoor kan je bijvoorbeeld tijdig een verlies accepteren om daarmee een ‘vrije val’ te voorkomen. Laat me je een voorbeeld geven om een en ander te verduidelijken.

Geval A. Als jouw belegging van € 100 zakt naar € 80 heb je 20% verlies. Om die € 80 weer terug te laten keren tot € 100 moet je een rendement maken van 25%. Dit is een haalbaar resultaat – zeker binnen een jaar of drie.

Geval B. Als jouw belegging van € 100 zakt naar € 60 heb je 40% verlies. Om die € 60 weer terug te laten keren tot € 100 moet je een rendement maken van 67%. Een zware kluif waar je gauw 5 (zeer) positieve jaren voor nodig hebt.

Geval C (zoals het ging met de aandelen van KPN). Als jouw belegging van € 100 zakt naar € 3 heb je 97% verlies. Om die € 3 weer terug te laten keren tot € 100 moet je een rendement maken van 3200%. Een schier onmogelijk levenswerk !

Stel, je hebt een goede beleggingsstrategie opgezet en daarbij besloten dat het maximale verlies 20% per jaar mag zijn. Dan zou je in geval A het aandeel direct verkopen om een verdere val (de potentiële vrije val) van het aandeel te ontlopen. Zonder een goede strategie zou je je laten leiden door de emoties van angst en hebzucht, in de hoop dat de waarde van het aandeel weer gaat stijgen. Als het eenmaal te laat is heb je een verlies van 97% en is je kapitaal zo goed als verdampt!

Kortom: als je gaat beleggen is het slim om eerst een goed beleggingsplan op te stellen (lees: een goede strategie) zodat grote verliezen kunnen worden voorkomen. Wanneer je de drie eerdergenoemde vragen voor jezelf beantwoord hebt, is het dus belangrijk om jouw beleggingsplan op te gaan stellen. Hiervoor kan je het stappenplan downloaden. (link naar de CTA van het stappenplan) Maar voordat je dat doet, raad ik je aan om eerst de derde en vierde gouden regel om veilig te beleggen te lezen.

Regel 3: Neem winstwaarschuwingen serieus

De derde regel waar je je aan moet houden als je veilig wilt beleggen is het serieus nemen van winstwaarschuwingen. Ondanks dat dit een signaal is dat het niet goed gaat met de koers van een aandeel, worden dergelijke waarschuwingen toch vaak genegeerd. De eerste waarschuwing is vaak de mildste van de reeks die op korte termijn meestal volgt.

Een recent voorbeeld hiervan zag je bij het aandeel Imtech dat in februari 2013 met de eerste van een reeks waarschuwingen kwam. Na die eerste waarschuwing is het aandeel in 1 dag 48% gedaald. Daarna is het aandeel nog eens met meer dan 94% gedaald! Wees dus slim en negeer nooit een winstwaarschuwing als je gaat beleggen en neem meteen afscheid van het aandeel.

Winstwaarschuwing

Regel 4: Laat hypes en je eigen(wijze) zienswijze los

Ga je toch mee in een hype, of volg je je eigen(wijze) visie? Dan loop je het gevaar emotioneel verbonden te raken met een aandeel. Je zal moeite hebben om je ongelijk toe te geven als het aandeel bijvoorbeeld 22% daalt t.o.v. het historisch hoogtepunt. Je zult dan ook sneller een potentiële vrije val negeren, omdat jij vindt dat de markt het niet goed ziet (zoals in het geval van de KPN aandelen na maart 2000). Wees dus ook op dit punt slim en laat hypes en je eigen(wijze) zienswijze los als je gaat beleggen.

20 Tips om Veilig en Zorgeloos te Beleggen Downloaden

Nu je de vier gouden regels om veilig te beleggen kent, zal het opstellen van een goed beleggingsplan gemakkelijker zijn. Om je nog een stukje verder op weg te helpen raad ik je aan ook zeker de onderstaande PDF file te downloaden waarin de twintig grootste valkuilen voor beleggers in worden beschreven.

20Tips300x203

Maak gebruik van de 20 Tips, zodat je voorkomt in de grootste valkuilen voor  beleggers te trappen! Kennis hebben van de gouden regels om veilig te beleggen en het herkennen van de valkuilen is belangrijk. Echter, de kans is toch groot dat als je een beleggingsplan op gaat stellen, je bepaalde aandachtspunten over het hoofd kunt gaan zien, dus download de 20 Tips.

Download de 20 Tips

Verstandig en veilig beleggen met de V5 methode

Wij hebben een stap-voor-stap opleiding ontwikkeld, waarmee je verstandig kun beleggen. De V5 opleiding.
Het is een nieuwe benadering met nieuwe video’s & toetsen, dus up-to-date.
Omdat wij merkten dat iedere cursist eigenlijk in zijn eigen tempo wil werken en wellicht het geleerde zou willen herhalen, hebben we gekozen voor een e-learning opzet. Met behulp van de toetsvragen kunt u zelf vaststellen of het geleerde goed is begrepen.

Iedere cursist vertrekt vanuit zijn eigen kennis niveau en gaat daardoor op zijn eigen manier en snelheid door de materie heen. Onze cursisten vinden dat wel zo prettig!

Maar wij willen je graag kosteloos laten kennis maken met onze methode en studiewijze. Lees hier wat je mag verwachten van ons Introductie lidmaatschap:

Introductie lidmaatschap (kosteloos)

Beleggingscursus member

Je krijgt:

 • de resultaten van een uitgebreide enquête met trending topics en tips
 • direct toegang tot trainingsvideo’s
 • toegang tot maandelijkse webinars
 • een uitnodiging voor een van de RoundTable bijeenkomsten met een hapje en drankje

In deze trainingsvideo’s leer je de uitgangspunten van Verstandig Beleggen en tonen wij aan hoe je 12,5 jaar 19% rendement gemiddeld per jaar haalt!
Klik hier en bekijk de uitgangspunten-video

Deelnemen aan de RoundTable bijeenkomsten is bijzonder waardevol:

 • Je ontmoet beleggers die de V5 opleiding hebben gevolgd
 • Je ontmoet beleggers die de V5 opleiding hebben gevolgd
 • Zij delen ervaringen en inzichten tijdens hun beleggingsactiviteiten
 • Je hoort belangrijke actualiteiten
 • Je krijgt antwoorden op je vragen
 • Door deelname aan deze bijeenkomsten werk je gericht aan het verhogen van je rendement!

Kortom: Maak dus gratis kennis met de eerste set trainingsvideo’s. Je gaat ervaren of onze studiemethode en de inhoud van de training je aanspreekt. Dus maak gebruik van deze unieke kans!
Druk op de knop en vul het aanvraagformulier in:
VRAAG AAN

Deel deze info: