AEX – Mickey Mouse Beurs

April 2012
De tabel hieronder geeft een overzicht van de prestaties van wereldwijde beurzen tussen medio april 2011 en medio april 2012. Van de 78 landen zijn er 64 in de plus en 14 in de min waaronder de Mickey Mouse Beurs van Nederland (AEX).


Bron: Bespoke

Dat Nederland in dezelfde ziekenboeg ligt als Spanje, Portugal en Italië  is opvallend en het zoveelste bewijs dat Nederland een Mickey Mouse-beurs heeft ondanks de zwaargewichten Royal Dutch, ING & Unilever.

Wij – de Verstandige Beleggers groep  – raden onze collega-beleggers dan ook aan om onze V5 Beleggingsaanpak (met gemiddeld 19% rendement per jaar) uit te voeren op de meest volwassen en liquide beurzen namelijk de New York Stock Exchange & de NASDAQ.

De NYSE alleen al heeft een marktcapitalisatie van meer dan US$ 13 triljard en omvat:
• 90% van de Dow Jones Industrial Average
• 84% van de Fortune 500
• 82% van de S&P 500
• 70 van de grootste 100 bedrijven in de wereld

De beurzen in de VS zijn duidelijk het centrum van de financiële wereld en per definitie vormen alle andere beurzen de periferie. Daarbij zitten die van Londen, Frankfurt en Tokio in de eerst ring en die van Amsterdam (AEX) op de tweede of derde ring. Een oude beurs gezegde is “Als Amerika niest is Europa verkouden of zelfs doodziek“. Dit fenomeen kennen we al jaren. En als Europa doodziek is wil Amerika af en toe reageren maar is het al snel weer Business-as-usual .

Zodra er paniek heerst in de financiële markten zie je in eerste instantie dat de professionele beleggers – veelal met een Amerikaanse achterban – hun investeringen in de periferie onttrekken met alle heftige koersbewegingen van dien.

Omgekeerd gaat het geleidelijker. Zodra de seinen weer op licht groen staan zal de enorme hoeveelheid cash dat nu geparkeerd staat in nauwelijks renderende deposito’s rustig zijn weg vinden naar de uithoeken van het financiële spectrum.

In de tussentijd kiest een Verstandige Belegger om de beleggingen in de periferie om te zetten naar de meest volwassen handelsplek met constant hoge volumes waardoor er scherpe bied en laat koersen ontstaan in combinatie met een derivatenhandel dat veel verder ontwikkeld is dan elders. De hoogste tijd dus om vaarwel te zeggen tegen Mickey Mouse en de oversteek te maken naar Mighty Mouse.

Ter lering en vermaak wordt de performance van de NASDAQ vergeleken met die van de AEX in de periode 2007 – april 2012 waar de wisselkoers nagenoeg gelijk is gebleven.

De Outperformance van de NASDAQ

De Underperformance van de AEX

De Euro – Dollar wisselkoers (nagenoeg gelijk in deze periode!)

Deel deze info: